Delphi 1, 2, 3 en 4

De geschiedenis van Delphi begint bij Turbo Pascal, de implementatie van de programmeertaal Pascal. Turbo Pascal was een relatief goedkope compiler voor IBM-PC’s en kostte minder dan 100 gulden. Begin jaren negentig ging Turbo Pascal over van MS-DOS naar Windows. Softwarebedrijf Borland wilde echter meer focus op object-georiënteerde mogelijkheden en begon daarom opnieuw in Delphi, waarbij Object Pascal werd geïmplementeerd als ontwerpstandaard.

Delphi 1
De eerste versie van Delphi kwam uit in 1995. Deze software-ontwikkelomgeving van Pascal was de opvolger van Turbo Pascal. Delphi 1 verscheen voor Windows 3.1 en was één van de eerste Rapid Application Development-tools. Wist je dat Delphi 1 een snelle 16-bit MS-DOS compiler had met een eigen Delphi IDE? En dat er al sprake was van een tekstuele gebruikersomgeving toolkit voor DOS (Turbo Vision)? Delphi 1 was een succes, mede door het succes van Windows 3.1. Veel bedrijven stapten over van MS DOS naar Windows 3.1, waardoor nieuwe applicaties geschreven moesten worden.

Delphi 2
Delphi 2 was een 32-bit-versie voor Windows 95. Deze software verscheen in 1996. Ondanks de overstap naar Windows 95 was het voor ontwikkelaars geen grote overstap, omdat de grafische toolset gelijk bleef. Delphi 2 bracht ondersteuning voor OLE Automation en OLE controls (OCXs). De vormgeving van componenten is in de stijl van Windows 95. Bij Delphi 2 werd ook Delphi 1 meegeleverd, zodat er applicaties voor Windows 95 én 3.1 (16 bit) geprogrammeerd konden worden.

Delphi 3
Delphi 3 zag het levenslicht in 1997. Ook hierbij werd er Delphi 1 geleverd. Delphi 3 was veel stabieler dan Delphi 2. Ook introduceerde versie 3 packages voor componenten, een integratie met COM voor interfaces, WebBroker technologie, DecisionCube en TeeChart componenten en DLL debugging.

Delphi 4
Borland Delphi 4 is in 1998 uitgebracht door Inprise. Het is een commerciële Rapid Application Development-tool voor Windows.

IDE kwam met een nieuwe editor, die eenvoudig te docken is. Er werd een ADO-koppeling (ActiveX Data Objects) toegevoegd met databases naast BDE (Borland Database Engine). VCL voegde ondersteuning voor ActionLists anchors en constraints en voor de nieuwe Oracle8d databaseserver toe. Andere verbeteringen waren o.a. method overloading, dynamische arrays, Windows 98-support, Microsoft BackOffice-ondersteuning, COM-support en CORBA-development.

Een jaar na Delphi 4 verscheen Delphi 5. Delphi 5 was alweer veel stabieler dan Delphi 4 en bood nog meer nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om frames te gebruiken en parallel ontwikkelen.

Van Delphi 1, 2, 3 of 4 naar Delphi 10?
Delphi 1/2/3/4-applicaties zijn ruim twintig jaar oud en (vaak) aan vervanging toe. Ze zijn namelijk niet eenvoudig te upgraden. Als Delphi-ontwikkelaar loop je waarschijnlijk tegen de grenzen aan van de ontwikkelomgeving. Tijd om de Delphi-applicatie om te zetten naar de nieuwste versie. Daarvoor gebruiken wij een eigen ontwikkelde conversietool. Meer weten? Neem contact met ons op!