Winget en Delphi

Heb je wel eens gehoord van de Windows Package Manager? Met deze tool van Microsoft kun je heel gemakkelijk programma’s installeren. Als je bijvoorbeeld in een opdrachtprompt winget install heidisql typt, wordt de complete installatie van HeidiSQL in een keer voor je gedaan.

Je kunt winget ook gebruiken om naar softwarete zoeken, bijvoorbeeld door winget search heidisql. Momenteel zijn er honderden pakketten beschikbaar. Met winget list kun je alle lokaal geïnstalleerde software zien, en met winget upgrade --all wordt alle geïnstalleerde software bijgewerkt.

Een eigen Delphi programma aan Winget toevoegen

Natuurlijk is het ook mogelijk je eigen Delphi programma in de winkel geïnstalleerd te krijgen. De gemakkelijkste manier is een installatieprogramma zoals Innosetup te gebruiken. Zodra je een setup bestand hebt, kun je het in de store registreren en je programma voor iedereen beschikbaar maken. Om je programma te registreren kun je het beste wingetcreate installeren:

winget install wingetcreate

Met wingetcreate kun je gemakkelijk het vereiste manifest bestand bouwen en testen. Begin gewoon met

wingetcreate new https://link_to_exe

en volg de instructies.

Misschien goed om te weten:
– Je moet de architectuur van je Delphi programma’s kiezen (x86 of x64)
– & tekens zijn niet toegestaan in de bedrijfsnaam of de productnaam, maar wel in andere beschrijvingen (publisher, PackageName, ShortDescription)
– De download link moet verwijzen naar een publiek beschikbare installer van je programma. Deze download link wordt ook gebruikt om deze versie via winget te installeren. Zorg er dus voor dat hij per versie bijgewerkt wordt en niet telkens vervangen wordt.

De wingetcreate toepassing kan in veel gevallen het type installer automatisch herkennen (b.v. InnoSetup of Installshield) – inclusief alle bedrijfs-, toepassings- en versie-informatie.

De wingetcreate toepassing genereert uiteindelijk een aantal ‘.yml’ bestanden die de door jou opgegeven informatie bevatten. Deze worden geplaatst op de plaats waar je wingetcreate uitvoert, in de structuur ‘manifests’.

Op het eind wordt je gevraagd of je wilt dat het programma een pull request aanmaakt. Je browser logt dan automatisch in op Github en maakt een PR van de met wingetcreate gemaakte bestanden. Validaties en installatiecontroles worden automatisch gedaan nadat een PR is aangemaakt, maar uiteindelijk moet het door iemand handmatig worden samengevoegd en dat kan even duren. Zodra een vrijwilliger je pull request samenvoegt, is je programma beschikbaar via winget.

Met winget heb je dus een heel gemakkelijke manier om je programma voor iedereen beschikbaar te maken. Je programma hoeft geen open-source toepassing te zijn, je kunt op deze manier ook commerciële programma’s aanbieden.