Wat is IDE?

Wat is een IDE?

Een IDE is een geïntegreerde ontwikkelomgeving (Integrated Development Environment). Ontwikkelaars gebruiken deze software om toepassingen te bouwen. Het bestaat uit verschillende componenten die samen een software suite vormen in een enkele GUI.

Oorspronkelijk bestond een software-ontwikkelingsomgeving uit een paar noodzakelijke programma’s, zoals een debugger en een compiler. Ontwikkelaars gebruikten een eenvoudige editor om de broncode te bewerken. Sommige programma’s in de ontwikkelingsomgeving waren op de hoogte van elkaars bestaan en konden mappen delen, maar er was geen goede samenwerking tussen hen.

Om het werken met afzonderlijke programma’s te vereenvoudigen, werden geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE’s) uitgebracht. Door de verschillende functies van een ontwikkelomgeving in één programma te combineren, kan tijd worden bespaard, omdat het niet langer nodig is om een ander programma te gebruiken voor de volgende stap in het ontwikkelingsproces. Bovendien heeft een IDE een consistente gebruikersinterface, waardoor de verschillende tools gemakkelijker en intuïtiever te gebruiken zijn.

Wat zit er in een IDE?

Verschillende functies en programma’s kunnen worden gecombineerd in een IDE. Bijvoorbeeld: een code-editor om broncode te bewerken of schrijven, een compiler of koppelaar om de software te controleren en uitvoerbaar te maken, een debugger om fouten in de software te diagnosticeren, op te sporen en te repareren, een grafische interface-editor om de software gebruiksvriendelijk te maken, een versiebeheersysteem om samenwerking mogelijk te maken, hulpmiddelen voor automatisering van bouwprocessen en modelleringstools om ontwikkelaarstaken te automatiseren en tijd te besparen, een klassenbrowser om eigenschappen van een objectgeoriënteerde klassenhiërarchie te bestuderen en een objectbrowser om objecten in een draaiend toepassingsprogramma te inspecteren.

Wat zijn de voordelen van een IDE?

Een IDE kan de productiviteit van een ontwikkelaar verbeteren. Stel je twee studenten voor die een presentatie willen maken. Student A gebruikt PowerPoint, terwijl student B verschillende programma’s gebruikt. Hij gebruikt een toepassing om een lettertype te kiezen, een programma om foto’s bij te snijden, een app om de spelling te controleren en een apart programma om dia’s toe te voegen. Student A voltooit zijn presentatie binnen een uur, terwijl B nog steeds bezig is. Hij moet schakelen tussen programma’s om de presentatie te maken en dat kost veel tijd.

Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Eenvoudig multitasken: een ontwikkelaar kan code analyseren en syntaxis controleren tijdens het bewerken.
  • Up-to-date blijven: IDE’s introduceren nieuwe sjablonen en voorbeeldprojecten. Ontwikkelaars leren voortdurend bij en blijven up-to-date.
  • Standaardisatie: IDE’s reguleren het ontwikkelingsproces. Programmeurs kunnen samenwerken, wat goed is voor standaardisatie.

Wat is de Delphi IDE?

Ook Delphi heeft een IDE. Delphi 10 heeft veel snelkoppelingen en plug-ins. Bijna elke Delphi-ontwikkelaar gebruikt deze snelkoppelingen en plug-ins om sneller te werken. Hoewel het mogelijk is om bronbestanden buiten de Delphi-IDE te bewerken of andere IDE’s (zoals Lazarus) te gebruiken, raden wij de Delphi-IDE aan. Veel componenten zijn niet geschikt voor Lazarus.

Contact