Delphi versies

Delphi is de software-ontwikkelomgeving van Pascal, een objectgeoriënteerde programmeertaal. De eerste versie komt uit 1995. Inmiddels zijn we aangekomen bij Delphi 10.

Het voordeel van Delphi software is dat een applicatie jarenlang meegaat. Toch betekent dit dat veel organisaties nog oude Delphi-applicaties gebruiken, die niet eenvoudig aangepast of uitgebreid kunnen worden. Het is daarom verstandig om oude Delphi-applicaties te updaten naar de nieuwste versie – inmiddels 11.3 – zodat je profiteert van de nieuwste mogelijkheden van Delphi.

Turbo Pascal: de voorloper van Delphi.

De allereerste Delphi software

De eerste versie van Delphi (Delphi 1) kwam in 1995 uit voor Windows 3.1. Het was één van de eerste Rapid Application Development (RAD) tools. Zo had Delphi een snelle 16-bit MS-DOS compiler met een eigen Delphi IDE en tekstuele gebruikersomgeving toolkit voor DOS (Turbo Vision). Een jaar later verscheen Delphi 2. Deze versie bracht ondersteuning voor 32-bit Windows. Delphi 3 (1997) voegde nieuwe VCL-componenten toe (zoals Rebar en Toolbar).

Delphi 4

Delphi 4 en 5: nieuwe editor en mogelijkheden

Een jaar na Delphi 3 kwam Delphi 4 software op de markt. De IDE kreeg een vernieuwde editor en was voor het eerst te docken. VCL voegde ondersteuning toe voor ActionLists anchors en constraints. In Delphi 5 (1999) zaten slimme opties, zoals de mogelijkheid om frames te gebruiken, een verbeterde geïntegreerde debugger, XML-ondersteuning en vertaalmogelijkheden.

Delphi 7

Delphi 6 tot 2007: de eerste stappen naar .NET en terug naar de basis

Delphi 6 (2001) kwam met een aantal vernieuwingen, zoals een volledig nieuwe vormgeving van een aantal componenten. Deze hadden nu de stijl van Windows 2000. Opvolger Delphi 7 is nog steeds één van de meest gebruikte Delphi-versies. Snel, stabiel en werkend op vrijwel iedere PC. Delphi 7 bevatte voor het eerst ondersteuning voor UML en XML. Er was ook voor het eerst beperkte ondersteuning voor .NET. De keuze voor .NET werd verder doorgevoerd in Delphi 8, waarbij ook de interface op basis van VisualStudio opgezet was. Dit bleek echter niet aan te slaan, waardoor de populariteit van Delphi software iets af nam. De volgende versies (Delphi 2005, 2006 en Delphi 2007) gingen terug naar de basis en brachten verdere verbeteringen op het gebeid van memory management en IDE performance.

Delphi 2009, 2010 en de XE series: Unicode en multi-platform

De grootste toevoeging in Delphi 2009 was de volledige Unicode support. Daarnaast was het mogelijk om generics and anonymous methods te gebruiken. De ondersteuning voor de ontwikkeling van .NET is vanaf deze versie uit de Delphi IDE verdwenen. Delphi 2010 introduceerde de RTTI, en had verdere verbeteringen op het gebied van Delphi 2010 touch screen en gestures. Delphi XE bevatte veel kleine wijzigingen ten opzichte van Delphi 2010, pas vanaf Delphi XE2 kwamen er opnieuw grotere verbeteringen in de Delphi IDE; door middel van Firemonkey werd de ondersteuning van de Mac en iOS toegevoegd, en vanaf XE5 ook Android.

Delphi 10, 11 en 12: de steden generatie

Delphi 10.4 (officieel RAD Studio 10, en ook wel Delphi 10 Seattle (10.0) genoemd) is in 2015 uitgebracht. Vervolgens is er vrijwel ieder jaar een nieuwe versie van Delphi software uitgebracht, namelijk 10.1 Berlin (2016), 10.2 Tokyo (2017), 10.3 Rio (2018), 10.4 Sydney (2020), 11 Alexandria (2021) and 12 Athens (2023). RAD Studio 10.4 brengt veel visuele verbeteringen, zoals een verbeterde interface op 4K-monitoren. Daarnaast zijn er zo’n 1.000 kleine verbeteringen doorgevoerd en is de code completion tool compleet herschreven.

Delphi cross platform

Delphi 11: Alexandria

Delphi 11.3 (ook wel bekend als Delphi 11 Alexandria) is opnieuw een flinke upgrade ten opzichte van de vorige versie. Delphi 11 is uitgebracht in september 2021 en biedt verschillende nieuwe functies en verbeteringen.

• Verbeterde compilerprestaties: De Delphi 11-compiler is op verschillende manieren verbeterd, waardoor hij sneller en efficiënter is geworden.
  • Nieuwe VCL-stijlen: Delphi 11 introduceert enkele nieuwe stijlen voor de Visual Component Library (VCL), waardoor ontwikkelaars meer opties hebben bij het ontwerpen van hun toepassingen.
  • Verbeterde ondersteuning voor meerdere platforms: Delphi 11 heeft betere ondersteuning voor verschillende platforms, waaronder iOS 14, Android 11 en macOS Big Sur.
  • Verbeterde taalondersteuning: Delphi 11 biedt nieuwe mogelijkheden voor de Delphi-taal, zoals verbeterde syntax voor records en enumeraties, en de mogelijkheid om meerdere interface-implementaties in één klasse te hebben.
  • Nieuwe en verbeterde bibliotheken: Delphi 11 bevat enkele nieuwe bibliotheken, zoals TNetHttpClient, waarmee ontwikkelaars eenvoudiger HTTP-verzoeken kunnen doen, en TRandomNumberGenerator, waarmee ontwikkelaars willekeurige getallen kunnen genereren.

Delphi 12 Athens

Delphi 12 is in 2023 uitgebracht. We hebben hier een uitgebreide pagina opgezet met alle nieuwe features.

De toekomst van Delphi

Delphi is een fijne programmeertaal, die overal ter wereld wordt omarmd door programmeurs. Zo is het mogelijk om apps te bouwen voor web, Linux, iOS, Android, IOT & meer. Daarnaast draaien applicaties (optioneel) in de cloud. Delphi software zal dus waarschijnlijk nog lange tijd worden gebruikt. Wel is het zo dat er tegenwoordig meer goede alternatieven zijn dan vroeger, zoals een low code platform als Codolex.

Delphi software updaten?

Wil jij jouw Delphi-applicatie updaten? Wij staan voor je klaar voor een Delphi update. Met onze jarenlange ervaring zetten we jouw Delphi applicatie om naar de nieuwste versie. Dit doen wij met onze eigen ontwikkelde conversietool. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.