Delphi tips en tricks

Bij GDK Software werken we al jaren met Delphi. We hebben inmiddels heel wat trucs en tips verzameld, die ik graag met je wil delen. Ik heb de tips en tricks van Delphi georganiseerd in de volgende onderwerpen:

• Delphi plugins
  • Delphi IDE Shortcuts
  • Live Templates (of Code templates)
  • Diverse handige linkjes

Delphi plugins

Als Delphi ontwikkelaar werk je dagelijks met de Delphi IDE. En hoewel de Delphi editor op zich prima werkt, kun je met de volgende plugins je werk nog makkelijker maken:

GExperts
GExperts voegt een aantal zeer nuttige functies toe aan Delphi, zoals Grep Search Alt + Shift + S, Procedure List Ctrl + G, Rename Componenten en andere erg handige sneltoetsen (Zie de shortcuts voor meer sneltoetsen).

DDevExtensions
We vinden DDevExtensions vooral voor de Find Unit/Use Unit dialoogvervanging geweldig(Alt + F11). Het standaard Delphi Use-Unit dialoogvenster toont alleen de bestanden uit de projectgroep. DDevExtensions vervangt het dialoogvenster door een dialoog die niet alleen de projectgroepbestanden toont, maar ook alle bestanden die de compiler kan zien. Navigeer nooit meer naar de uses sectie en voeg een unit met de hand in, druk gewoon op Alt + F11.
DDevExtensions voorkomt ook dat de IDE de ExplicitWidth en ExplicitHeight eigenschappen opslaat in de DFM.

Delphi IDE Fix pack
De IDE Fix pack optimalisaties laten de IDE sneller starten. Ook openen de Delphi projecten sneller. De compiler is geoptimaliseerd, en CodeInsight en de debugger werken sneller.

Parnassus Bookmarks
Parnassus Bookmarks vervangt de ingebouwde functionaliteit van de IDE door nieuwe, verbeterde navigatie. Bladwijzers worden opgeslagen zodat de bladwijzers na een herstart nog steeds beschikbaar zijn. De installatie kan worden uitgevoerd via de GetIt package manager.

Delphi IDE Shortcuts

IDE Shortcuts zijn de eenvoudigste manier om sneller te programmeren. De meesten van ons kennen ongetwijfeld de belangrijkste shortcuts in Delphi wel, laten we eens kijken welke we regelmatig gebruiken.
(Hier kun je alle Delphi sneltoetsen vinden)

• Bookmarks: Sla de punten in code op waar je terug wilt komen. Navigeer gemakkelijk door de code. Stel een bladwijzer in met Ctrl + Shift + <Number> en gebruik deze met Ctrl + <Number>.
  • Spring tussen de interface en de implementation met Ctrl + Shift + Arrow up of Ctrl + Shift + Arrow down.
  • Installeer en gebruik de Grep Search van GExperts. Het zoeken is sneller en de resultaten worden beter weergeven dan de Delphi IDE via Alt + Shift + S.
  • (GExperts) Search and go to een procedure/functie met Ctrl + G
  • Gebruik Alt + F11 om een unit aan je code toe te voegen (gebruik met DDevExtensions).
  • Gebruik een clipboard manager om verschillende dingen te kopiëren zonder voortdurend te wisselen tussen kopiëren en plakken. Wij geven de voorkeur aan CLCL voor de geschiedenis van het klembord, je kunt het gemakkelijk gebruiken door de sneltoets Alt + C te gebruiken. Ondanks dat dit geen specifieke Delphi-suggestie is, wil ik dit toch delen. Als je slechts één van deze tips wilt gebruiken, laat het dan deze zijn.

Andere populaire sneltoetsen zijn:

• De voor de hand liggende 🙂
    Opslaan: Ctrl + S en alle bestanden opslaan: Ctrl + Shift + S
    Run: F9, compile: Ctrl + F9 en build: Shift + F9
    Stop run / debug: Ctrl + F2
  • Voeg een bestand toe aan het project: Shift + F11
  • Procedure / function completion: Ctrl + Shift + C (maak de procedure of functie aan in de implementation)
  • Declare een variabele: Ctrl + Shift + V
  • Declare een class-variabele: Ctrl + Shift + D (hetzelfde als V, maar in plaats van de lokale variabele krijg je een class-variabele)
  • Hernoem een variabele: Ctrl + Shift + E
  • Ga naar de unit: Ctrl + Enter(wanneer je cursor op een unit naam staat). Sneller dan Ctrl + click , maar werkt alleen als Delphi de unit kan lokaliseren.
  • Lijn je coderegels uit met Ctrl + Alt + Z (GExperts)
  • Refactorcode naar niewe procedure: Ctrl + Shift + M
  • Synchroniseer procedure- of functieparameters: Ctrl + Alt + Shift + P

Live Sjablonen

Live Sjablonen (of Code sjablonen, zoals ze vroeger werden genoemd) zijn een zeer nuttige functie van Delphi. Sinds Delphi 3 zijn deze templates aanwezig in Delphi, maar we zien nog steeds dat deze handige functie ondergewaardeerd is. De meeste ontwikkelaars zijn bekend met het invullen van de code van if of while, waarbij de structuur van het statement automatisch wordt aangemaakt.

Maar met Live Sjablonen kun je veel meer automatiseren. Als je een lijst wil zien van de beschikbare Live Templates, kun je gebruik maken van de snelkoppeling Ctrl + J.

Hoe meer je kunt automatiseren, hoe beter het is. Daarom is het aan te raden om je eigen live-sjablonen te maken voor veelgebruikte code binnen jouw programma. Dit kan eenvoudig gedaan worden via File -> New -> Other -> Code Template. Voor meer informatie over de structuur van de templates, kun je meer informatie vinden op de wiki van Embarcadero.

Nuttige links

Delphi bestaat al meer dan 25 jaar. Het is daarom onmogelijk om alle mogelijke tips en websites op deze pagina te plaatsen. Hieronder staan enkele links naar frameworks, tools of codebibliotheken die we bij GDK Software regelmatig gebruiken.

• Overzicht van Delphi / Pascal bibliotheken: Awesome Pascal
    Dit is een vrij uitgebreide lijst van vele Delphi / Pascal pakketten, bibliotheken en tools.
  • Spring4D framework: Framework
    Spring4D is geweldig, we vinden vooral van de IEnumerable gebaseerde generieke collecties handig.
  • Inno Setup: InnoSetup
    Gebruik Pascal in je installatiebestanden. Zie ook Medium
  • Delphi GitIgnore: GitIgnore
    Gebruik dit als een master gitignore, zodat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over de _historie mappen 🙂
  • madExcept: Madshi
    Exception handling op zijn best.