Wat is er nieuw sinds Delphi 5

Zonder verder te lezen, weet je nog hoe lang geleden het was dat Delphi 5 uitkwam?

Ik moest het opzoeken, maar de release van Delphi 5 was in augustus 1999. Meer dan 20 jaar geleden dus! Sinds Delphi 5 is het IT landschap sterk veranderd. Maar ook Delphi zelf kreeg veel nieuwe mogelijkheden in de laatste 20 jaar. Het leek me interessant om de belangrijkste verbeteringen sindsdien op een rijtje te zetten. Laten we dus beginnen met Delphi 5.

Delphi 5
Delphi 5 voegde de ondersteuning van frames toe. Er waren geen nieuwe taalfuncties.

Delphi 6
Er werden een aantal nieuwe compiler directives geïntroduceerd, zoals MSWINDOWS en LINUX. Ja, dat ging allemaal over Kylix…herinner je je dat nog? Verder wordt ondersteuning voor {$IF}{$ELSE} compiler directives toegevoegd, en enkele kleine wijzigingen in variant- en interface-eigenschappen.

Delphi 7
We zijn nu in 2002, augustus. Delphi 7 voegde nogal wat verbeteringen toe aan Code Insight en debugger. Rave Reports werd geïntroduceerd bij de professional en enterprise edities, net als ModelMaker. Met Delphi 7 kun je Windows XP thema’s gebruiken.

Delphi 2005
Er is nu ondersteuning voor drie verschillende persoonlijkheden: Delphi voor Win32, Delphi voor .NET en C#. Er waren ook heel wat taalverbeteringen, zoals for … in loops, multi-unit namespaces en het inline keyword.

Delphi 2006
Een belangrijke nieuwe toevoeging aan Delphi 2006 was het nieuwe contextgevoelige en dynamische Live Template systeem. Dit was een vervanging van de hulpmiddelen Code Snippets en Code Templates.

Delphi 2007
Vanaf dit moment had Borland de ontwikkelingsafdeling afgesplitst onder de naam Codegear. CodeGear is de nieuwe naam voor de Developer Tools Group, eigendom van Borland.

Er waren geen taalveranderingen, Delphi 2007 is een non-breaking release, dus DCU’s uit Delphi 2006 zullen ongewijzigd werken in Delphi 2007.

Delphi 2009
In mei 2008 kondigden Borland en Embarcadero aan dat Embarcadero CodeGear had gekocht, dus vanaf Delphi 2009 zijn alle uitgaven van Delphi van Embarcadero.

Dit was ook de eerste versie die volledig Unicode compatibel was. Elke string mapt nu naar UnicodeString enzovoort… 🙂 Delphi 2009 bevatte ook twee belangrijke nieuwe taalfuncties – Generics en Anonymous Methods. In veel opzichten was Delphi 2009 een grote stap voorwaarts.

Delphi 2010
Delphi 2010 bevatte verbeterde Delphi RTTI (Run Time Type Information) ondersteuning, attributen en de as / in operatoren. Ook toegevoegd was de officiële ondersteuning voor Windows 7, een broncode formatter en andere IDE verbeteringen.

Delphi XE
De eerste van de XE uitgaven van Embarcadero. De belangrijkste taaluitbreiding was de ondersteuning voor reguliere expressies. Subversion ondersteuning direct vanuit de Delphi IDE is ook beschikbaar.

Delphi XE2
Delphi XE2 verscheen eind september 2011. Dit was de eerste release met cross-platform ondersteuning voor Mac OSX en iOS (via Firemonkey), en ook ondersteuning voor Win64.

Delphi XE3
Voegde ondersteuning toe voor Windows 8 (met de Metropolis UI) en Mac OS X Lion, maar verwijderde ondersteuning voor iOS. Er waren niet veel taalverbeteringen, het merendeel van de nieuwe functies behoorde tot het Firemonkey raamwerk.

Delphi XE4
XE4 herintroduceerde de ondersteuning voor iOS. FireMonkey voegde besturingen voor bewegingssensor en GPS toe. Kort na deze release kwam FireDac beschikbaar, met ook ondersteuning voor XE3.

Delphi XE5
Vanaf deze versie wordt ook Android (via Firemonkey) ondersteund. Ook hier zijn de meeste verbeteringen gericht op Firemonkey.

Delphi XE6
Delphi XE6 introduceert ondersteuning voor Wi-Fi, Cloud, verbeterde sensoren (temperatuur, luchtdruk, snelheid, gyroscoop, enz.) en Google Glass. Voor de VCL zijn er vooral kwaliteitsverbeteringen.

Delphi XE7
Er is een nieuwe MultiView ontwikkeld voor Firemonkey, die het gemakkelijk maakt om voor meerdere schermformaten te ontwikkelen. De RTL kan nu ook Bluetooth gebruiken, en de Parallel Programming Library is verder ontwikkeld.

Delphi XE8
Uitgebracht in juni 2015. De belangrijkste uitbreiding was de ondersteuning van 64-iOS. Er zijn ook veel native componenten ontwikkeld voor Firemonkey. De RTL heeft nu een Asynchrone Programmeerbibliotheek. Dit was tevens de laatste XE uitgave.

Delphi 10 Seattle
Zowel VCL als Firemonkey voegden de ondersteuning voor Windows 10 toe. Er waren enkele VCL styling verbeteringen, en ook talrijke taalverbeteringen.

Dit is de eerste uitgave van de ‘steden’ releases.

Delphi 10.1 Berlijn
Er zijn veel relatief kleine verbeteringen voor zowel VCL als Firemonkey, maar er zijn geen specifieke dingen die opvallen.

Delphi 10.2 Tokio
De belangrijkste nieuwigheid is de ondersteuning voor Linux (alleen voor console en niet-visuele toepassingen).

Delphi 10.3 Rio
Voor de VCL is er nu ondersteuning voor hoge DPI beeldschermen en nieuwe Windows 10 en WinRT API’s. Wat taaluitbreidingen betreft, werden inline variabelen geïntroduceerd.

Delphi 10.4 Sydney
De grootste verbetering aan Delphi is de Code Insight die een Delphi implementatie van het Language Server Protocol (LSP) gebruikt. Dit betekent dat de IDE nooit zal blokkeren tijdens het invullen en dat Code Insight nauwkeurige resultaten geeft. Delphi 10.4 voegde Linux Desktop ondersteuning toe.

Toekomstige versies
Wil je meer weten over de roadmap van de komende releases? Kijk dan hier naar de roadmap van Embarcadero.
Zoals je ziet is er veel veranderd sinds Delphi 5. Hoewel er vaak keuzes zijn gemaakt die achteraf niet de beste resultaten opleverden (denk aan Kylix of de eerste versies van Firemonkey voor iOS), zijn er veel verbeteringen als je Delphi 5 vergelijkt met Delphi 10.x.

Dus, nog steeds op een oude versie? Tijd om te upgraden! 😉